Сезон 2012 рекап

Александър Вулев

В края на годината сме склонни да направим рекапитулация на изминалия сезон.Знам, че има още малко време,но може да направим равносметка.Беше странна година, имаше добър сняг през зимата, който да захрани фрийстоуните при топенето, но то се случи толкова бързо, че почти нямаше стабилен, преходен период. Изведнъж се стопли, реките потекоха , неусетно дойде края на юни, а в много от фрийстоуните водата вече беше паднала значително и те изглеждаха бездиханни. Рибата не обича резки промени, трябва време да свикне с промяната и това се отразява на риболова. Имаше уикенди , когато беше по-добре да прекарам времето в спа центъра на Холидей Ин-а в Младост, столицата на София :-), отколкото на някоя от маловодните реки!

В добри години някои от фрийстоуните държаха висока вода почти до края на юли и насетне там ставаше добър риболов, а този сезон по същото време намирах 35см балканка да се свира под огромен камък в 2м на 2м локва отрязана от основната река - и то на един от по-големите фрийстоуни в България /разбира се, причина за това би могло да бъде и рязкото изпускане на вода от ВЕЦа - нископроизводително и вредно производство, вецовете трябва да се премахнат от реките/. В друга планина положението не беше по-добро - хванах множество малки балканки на високата вода, но нивото рязко спадна до критичен минимум за кратко време и добър риболов не стана до края на сезона. Интересното за този фрийстоун беше , че миналата година някой беше напускал сериозно количество балканка в 2 размера - около 25см и около 28см. Имаше излети предния сезон в които стигах към 40 броя от тези балканки за по-малко от цял ден мухарене. Тези балканки бяха със специфична, униформено еднаква,нехарактерна шарка за тази река - никога за последните повече от 10 години не съм закачал тук балканка с такава шарка - явно зарибени, привнесени риби.На същата река съм хващал риби с различна окраска по едно и също време, на 10, 20 или 50м една от друга, но никога с тази.

За повече от 10 години нормалното за тази река e било 10-12 риби на ден да е много добър риболов, 2-3 риби да е долния праг, но за разлика от прясно зарибените , всички са трудни риби и се е налагало да се поработи доста за всяка риба. От зарибените миналата година риби не хванах нито една риба през сезона за 7 излета по тази река, което говори за непригодността на тези риби да се приспособят добре към условията в тази планина. Съдейки по външен вид от шарката на рибите ,зарибените тук балканки ми приличаха на тези , които често се срещат по реките в Стара планина и по други реки на по-ниска надморска височина, но явно тук в тази река , при по-сурови условия и по-бедна на храна среда, по-високо в планината , този тип балканка трудно оцелява. Както може да се очаква за нашите нрави, имаше също местни индианци , така и диваци от София дето тъпчеха в торбички по колкото могат от тези риби и някои се снимаха с по 30 умрели балканки в кухните си. Въпреки торбаланковците, пуснатите риби са били внушителна бройка, защото миналата година стигах на няколко пъти до 20, 30 бройки, дори веднъж 40 риби за ден и то след като преди мен вандалите бяха овършели реката още от ранни зори.Чувствах се малко като в Словения/или в Босна, на Тест,или където и да е другаде по света/ дето се пускат рибарникови риби и се ловят също внушителни бройки добре изработени изкуствени риби ,само че там са с по-големи размери. Това е жалка картина, че сме го докарали дотам да сублимираме мухарския риболов и го заместваме с рибарников Дисниленд за сметка на местната риба.Това вече не е лов с изкуствена муха на пъстърва родена по естествен начин в реката,където ловецът и плячката имат равен шанс, което е същността на мухарския риболов, и е това, което ни сближава с природата, връща ни в естествения ред на нещата, а е нещо друго - задоволяване на ниски страсти, компенсиране на чувството за малоценност в света с гарантираната "доминация" над изкуствените риби , една измислена ситуация в чист вид, имагинерно мухарство.При тази ситуация уменията на ловеца остават на заден план, "плячката" е гарантирана.

30см дива балканка родена в реката без човешка намеса е добра риба за дивите ни реки. На идеалната река всичко се решава от баланса в природата. Балканката не е стаден вид риба, тя е индивидуалист и това я прави привлекателен обект на мухарския роболов, класическата риба на мухарството.Наблъсканите много бройки и особено ако са големи риби на малко пространство не са естествени за дива , родена в реката риба, така е само в рибарник каквито са най-често платените реки в чужбина. В този смисъл нашите реки са по-близо до реалното положение в природата - в тях балканката трудно оцелява, особено като добавим най-големия враг тук - човека. По тези причини ние мухарстваме вероятно в най-трудните за риболов реки в света и колкото и някои любители на кичозните рибарникови епопеи да подскачат като им го кажа в лицето -една 30см балканка тук е по-ценна и от 50 риби по 1,5+кг на някоя от зарибените с изкуствени риби реки в чужбина. Даже избягалата от рибарника американка тук е по-ценна риба от пуснатите с тонове такава риба всеки сезон , дори всяка седмица, на някои реки извън България.Казват че американката променила лицето на мухарския риболов - лесно намираща мухата,лакома, нахална, социална и бореща се добре - като гледам какво е станало с реките в Словения например, сигурно това е така - за най-голяма радост на лимонадите.Местната балканка /кафява пъстърва/ там е почти тотално изместена от навлеците - липан, американка и както е и на други места в чужбина ако хванем някоя балканка - дори не може да знаем дали не е зарибена в реката от едва преди седмица.

Преди години редовно почиствах реките у нас от американка, когато я хващах. После се отказах, реших , че е по-добре да има дори американки отколкото само и без това редките балканки. Този сезон обаче пак се върнах на старото си гледище - там където се размножават балканки по естествен път, очиствах всяка заловена американка над 32см - не им е мястото там да пречат на балканката. У нас все още почти няма частно стопанисване на реки и на никой не му е хрумнала "гениалната" идея да наблъска реката с американки и/или липани, а на балканката да и отеснее съвсем като в Словения, та да се зарадват някои "мухари"./Чух, че наши специалисти, дето не можаха да се докажат на състезания по муха у нас, дотолкова се заиграли с навлека липан, че да си избият комплекса и да покажат колко е важно да се мята на дистанция, ходели чак на Дрина и там липана вземал само на суха муха - сигурно е кожа и кости тоя липан, защото по 7-8 месеца и повече в годината, като няма мухи на повърхността трябва да прекарва само в летаргия.:–)/

Както го отчитат и в чужбина - с нищо не може да се поправят вредите от зарибяванията през годините,/няма се предвид само с чужди , привнесени в екосистемата видове като дъговата,сивена и липана, също и изкуствено разселената балканка/, но можем да спрем да зарибяваме изобщо там където местния вид може да се размножава по естествен начин. В наши условия това значи спре ли се зарибяването - ще изчезнат и торбаланковците от реките - защото няма да има достатъчно месо за тях, ще има малко, но истински риби. Хората които ще оценят тези реки съвсем естествено ще стигнат и до 100% "Хвани и Пусни" , вместо сегашната вредна практика- "зариби и изяж", защото всяка риба ще е ценна. Е, лимонадите също няма да могат да ловят в такива реки , поради липса на умения, но имаме достатъчно места, където на този тип "мухари" да им се изсипят изкуствени балканки, дъгови, липани и каквото още им хрумне , там където местната балканка не може да се размножава по естествен начин.


Александър Вулев
5х Републикански шампион
по мухарски риболов

София, октомври 2012

към Статиикъм НАЧАЛО


foto

Mаловодие и липса на повече дъжд ни мъчиха през сезона.

foto Българка сезон 2012,прекарала доста лета в реката, докарана до кепа за 1 минута, ще поживее още.

fotofoto Kой от навлеците е по-досаден - липана или американката?

foto Tрийсетина сантиметра балканка /кафява пъстърва/ е добра риба за всяка дива река, където не се пускат изкуствени риби.


All rights reserved © 2012 Alexander Vulev