2014 рекап

Александър Вулев

Рекапитулацията ми за този сезон е такава ,че една проста аритметика показва осезателно по-чести и по-добри уловени местни балканки /също и дъгови,където ги има/ средно на излет, което означава, че новите no kill правила за пъстървовите реки работят! Едно от последствията от новите регулации е, че риболовците считащи пъстървата само за месо на трапезата са намалили посещенията си по така регулираните реки и класическия мухарски риболов на речна балканка/кафява пъстърва/ само за спорт, се радва на по-добри условия. Ако преди година закачах по дъното тежки монтажи с тонове олово и куки с жила за жива стръв , както и добър набор от разни воблери и блесни с куки с по три контри, тоя сезон вместо това, по-често за такъв вид "улов" имах поводи с изкуствени нимфи на куки без контра! Не че съм абсолютно против други алтернативни видове риболов на пъстърва освен на муха, но несравнимо по-спортсменско /и най-майсторско/ е да ловим на изкуствена муха с куки без контри, щом и без това правилата са рибата да се връща. Бих приел някакво изключение от мухаренето без контри ако да речем ще хващаме рядък , трофеен,да речем +70см екземпляр, с който искаме да имаме обща "геройска" фотография,за да ни напомня фотото какви "величави" риболовци сме, но за типичния случай и риби под 50-55см да ловиш на кука с контра си е излишен тормоз на рибата. Почнах да мухаря с куки без контра през 2004, отначало заради правилника на Републиканското първенство по мухарски риболов /линк/ и постепенно се убедих в предимствата им пред куките с контра. Мнозина се плашат да ползват куки без контра, да не би да изпуснат някоя риба на куки без контри! Няма такова нещо - иска се само по-добра техника на вадене с кука без контра - ставаш по-добър! Не изпускам повече риби на куки без контра, поне не и рибите до около 65см. Най-често причината да се откачи риба не е в куката без контра, а или рибата е закачена някъде открая , или куца техниката на вадене, която си идва на място след доволно практика. Изключение са най-големите , трофейни риби, но при тях и с контра , и без контра, шансовете им да се откачат от куката обикновено са най-големи, и се наказва всеки наш пропуск в техниката или в такъма.

Пак отчасти и във връзка с горното някои си представят, че класическия риболов на муха на балканска пъстърва "си струва" само ако има количества -"N" на брой риби, и да са "големи" пъстърви! Колко "големи" трябва да са - за някои реки 30см пъстърва е трофей! За да се "подобри" средата се прилага вредната практика на зарибяване с изкуствени /от рибарник/ риби. Че не трябва да се зарибява, е недвусмислено ясно, както се вижда от линка тук, но и винаги ми се е струвало, че зарибяването е една голяма подмяна, неспортсменска самоизмама, за да изпъкнат "уменията" ни като мухари в ущърб на местната , родена в реката балканка - истинската балканка, която нормално, по често облавяните реки се лови много по-трудно и по-нарядко. Ловил съм на реки където има и пъстърви, и сьомги , и дори пъстървите стават на по над метър дължина, но най-любимия ми мухарски риболов си остава този за местна балканка в малка, нашенска, планинска рекица с копринен шнур и мухарка от лепен бамбук в ръка. Тук обикновено рибите не са нито големи, нито по много. Та за тези зарибяващите е въпроса - колко големи и колко много трябва да са пъстървите за "да си струва" мухаренето ? Отговорът ми е - няма значение! Щяла да изчезне балканката ако нямало зарибяване - много се подценяват способностите на рибата да оцелее ! Достатъчно е да има no kill регулация - единствената регулация от която се нуждае коя да е пъстървова река. Често на реки с разрешена квота за убиване на пъстърви , точно най-добрите моменти за мухарене са били , когато не е имало от години зарибяване и са останали много малко , но от най-добрите риби във реката, и обикновено "бройкаджиите" и трапезните риболовци са я оставили на мира поради липса на "достатъчно" бройка! Някои зарибители предпочитат да си пуснат изкуствени , лесни за ловене риби , вместо да станат по-добри в ловенето, вследствие на което нямат и идея какви съкровища често крият реките ни, които според тях - не били много подходящи за мухарски риболов!? Всяка пъстървова река е подходяща за мухарски риболов!

Както всеки сезон така и този имах 3 "нови" модела мухи за щателна проверка. Казвам "нови" защото са ми известни отдавна, но сега почнах да им давам редовно шанс, а се знае,че нормално най-много риба се хваща на най-често използваната муха ! Имаше интересни резултати налагащи определени изводи и изключения, потвърждаващи общата насока и предишни резултати.Няма как тоя спорт да е скучен , защото както се казва тук и променливите стойности имат свои променливи! Има такива дето бълват муха след муха по форуми, списания и сбирки, много често, мухи изобщо не помирисали риба и дори реката ! Няма да навлизам по-дълбоко в теорията за мухите, защото всеки си има предпочитания, а и аз отдавна не връзвам мухи на школско ниво или пък за изложба. Достатъчно е да кажем, че освен, че е много красива риба , пъстървата е опортюнист във вкусовете си за изкуствени мухи и не ни оставя да скучаем, но същевремено ни позволява да я хванем на определени предугадими мухи на коя да е река. Някои неща и особено детайли може с практиката да се променят , но основния валиден поглед за мен все още в най-общи линии се изразява тук /линк/.

Секретни мухи, секретни реки - обвитото в мъгла има винаги по-голяма притегателна сила, ала най-често най-добрите риби се хващат на най-общоизвестните реки и мухи, но не от всеки. Някои ходят по цял свят да ловят, но навсякъде успяват само да се плъзнат по повърхността на нещата и никъде не стават добри , за разлика например ако познаваш интимно 1, 3 или 5 реки, защото само редовното мухарене ти позволява да станеш наистина добър за дадена река. Разбира се има и такива за които не е никак важно да са много добри с мухарката , защото са решили , че си е само тяхна работа как ще си губят времето на реката, а други гледат да са добри в мятането или връзването на мухи, не в хващането, но както се казва мухарския риболов е широко скроена църква!

Последно, но не на последно място по важност - и през изминалия сезон най-успешна беше българската нимфа.Доскоро и аз не знаех, че има такава, но след като беше спомената /не от мен/, в най-големия мухарски форум заедно с френската и испанска нимфа, реших, че аз сигурно без да знам използвам най-добре българската нимфа, предвид, че мухарствам предимно на българските реки като миксирам прийоми както от чешката,полската,френската или испанската, един букет от съставки подправени с влияния и от други школи, като за краткост събрани в едно име го наричах еклектично евронимфинг стил, заради преобладаващия елемент от евро маниер на мухарене. Ако някой е решил, че този коктейл е българска нимфа - нямам нищо против, въпреки че още работя по детайлите и на мен също не ми е съвсем ясно точно какво е, но работи !

Пътуването с мухарка продължава!


Александър Вулев
5х Републикански шампион
по мухарски риболов

София, декември 2014

link

към Статиикъм НАЧАЛО


foto foto foto foto foto foto foto
All rights reserved © 2014 Alexander Vulev