foto

Падналите майски дъждове трябваше да активизират пъстървите в тази река. Температурата беше подходяща, студената зимна вода се е оттекла и очакванията се повишават. За трети път този сезон се случваше да пристигам на реката и нивото да е високо, но приемливо за мухарене, а след 2 часа да почне да се вдига така, че да не може да се лови пълноценно. Преди да се качи, хващах по една-две бързи риби, максимум три, след което водата се качваше по над 20см и риболова се спичаше.

Да се мухари успешно в мътната вода не е проблем, ако се познава много добре терена, дъното на реката, буквално всяка педя. Но в съчетание на много висока, бърза и мътна вода, шансовете намаляват. Доброто познаване на местата помага да се метнат мухите там, където е рибата, без да се рискува да се закачи нещо по дъното, което би довело до загуба на време при "посещение в бокса" за превръзване на нов такъм с нови мухи. Не е препоръчително да се лови с много агресивно нагазване в мътна вода ако не се познава достатъчно добре дъното, много рядко в непозната река дъното е чисто от закачки, но по-важно от това, че ще скъсаме няколко мухи, е личната безопасност - едно стъпване не където трябва по невидимото в мътна вода дъно, може да е фатално. А ако водата освен мътна, е и висока, нужно е максимум внимание. Не е лошо докато са още по-прохладните пролетни дни да се лови с неопрен, вместо с дишащия гащиризон - с неопрена по-трудно ще потънем при екстремна ситуация. Най-опасно в тези условия е евентуално падане - едно подхлъзване и падане на твърдо може да доведе до сериозни последствия.

Освен повишеното внимание, трябва да се отчита и факта, че често няма много време за риболов ако високо в планината вали и нивото на водата в реката очаквано почне да се качва. Обикалят се бързо и избирателно най-перспективните места, лови се с най-резултатните мухи и тактики. Ако остане време местата се повтарят с мухите-дубльори, когато фаворитите не ловят. В по-голяма река трябва да се мисли и за път за отстъпление - да не стане да дойде голямата вода, и да няма начин да се върнем на "правилния" бряг на реката. Преди 15-тина години на мястото дето сега е това недоразумение - язовир Цанков камък, по прекрасната тогава река Въча, с един колега се оказахме на грешния бряг на реката, когато ни хвана голямата вода и се наложи да ходим повече от 15км до моста за да се върнем обратно до колата, обхождайки с часове през тежък терен с много храсти, гъста гора и стръмни скали.

Но този излет нямаше нищо такова - беше мухарене като по ученбик! Ефективно мухарене - може би час, ходене до позицията - около два часа. Скорост на риболова - по една риба в час, с Голям шлем - балканка + американка, което е прилично за тази река в тези условия. Бонус - нито една скъсана муха, което в мътна и висока вода е добре дошло. Дано има още валежи, не обилни,но достатъчни да поддържат едно стабилно средно ниво на реката за по-дълго време, което е най-доброто за активността на рибите и съответно за мухарския риболов!

Пътуването с мухарка продължава!


Александър Вулев
5х Републикански шампион
по мухарски риболов

София, май 2017

към Статиикъм НАЧАЛО


foto foto foto foto
All rights reserved © 2017 Alexander Vulev