Импетус

Александър Вулев

Мижавите валежи не бяха предвестник за добър финал на сезона за речна пъстърва, но попаднах на една зарибена река и за половин ден мухарене надърпах 30-ина балканки. На един от вировете извадих две едновременно - по една на всяка муха и нищо по-едро от 30см. Изкуствени риби, но зарибяването е детската болест на пъстървовия риболов в България.

***

Обаждаше ми се Пенко за турнирче по мухарски риболов под Самоков, ако искам да мина да ги гледам, да подскажа това - онова , но предпочетох да си направя поредната закрита тренировка. Защо да гледам по-слаби мухари от мене, ако бяха чехи , французи или италианци - може, иначе още ми се ходи на състезание по муха - пак да накажа конкуренцията, обаче да има състезания всяка седмица, а не по 2 пъти в годината както ги правят последните няколко сезона. Преди това се обади Мънков - заминавал за Словакия, след толкова участия трябва вече да направи някое по-добро класиране. Ако участвах и аз, с моя значително по-голям мухарски опит, вероятно след 3-4 първенства мога да направя доста добро класиране.

***

На една от последвалите мухарски сесии се забавлявах добре на реката. Отначало тръгна трудно - 4-5 души бяха окупирали лукавите места и аз подсмърчах отстрани на по-второстепени отсечки. По едно време чух един /от типа пишман пъстърваджии дето кесят пенсионерската на столчета и чакат на някой вир с часове да им удари случайна риба , къпейки червеите през останалото време/ да ми вика - "Колега , ловя риба , плашиш я,що не излезеш от брега да хвърляш". Не бях го видял иззад гъсталака, казах му го, но по въпроса с плашенето му предложих да вържем бас - аз ще мина още 5 метра нагоре покрай брега и ще хвана риба на 3м пред мене. "От мен да знаеш, че няма да се изплаши рибата, иначе аз нямаше да хващам изобщо риба, а обикновено хващам даже повече от другите"- му казвам. Оня се разколеба и млъкна, не пожела да хванем бас да метна мухите пред него, явно предпочете ако може да си хване той рибата, а не аз да му я хвана. Беше хубав ден,нивото - добро, разчитах да излъжа някоя и друга риба от неговото място, можеше и да не хвана,но очаквано, тоз "спортист" на столчето си беше заминал след само 2 часа, докато аз вадех тук-там добри риби.

На един от вировете видях, че двама се мотаеха наоколо и спряха да ме гледат докато ловя. Поговорихме си , били от съседното село и по-младия по-едно време каза, че много искал да ме види как ще извадя някоя риба ама нещо май днес не върви...Аз нормално като ми се лепне някой почвам да симулирам, подхвърлям напосоки,сменям мухите с някакви серсемски и чакам кибиците да ме подминат. Тоя път обаче точно младока си каза желанието, а аз си бях оставил най-перспективните 3 метра от вира за накрая и чаках да ме оставят сам да обловя мястото концентриран, рибата тресна и трябваше да я вадя. Не беше лоша - над кило я прецених /и впоследствие се оказах точен в преценката/. Двамата от брега гледаха отначало онемели,после по-стария взе да ми дава акъл как да я вадя... "Колега, ако искаш да ти дам въдицата на тебе,на тоя етап не можеш да я накараш да ти вземе мухата, но може пък да успееш да я извадиш след като съм ти я хванал...само да знаеш, че куката е без контра"- му казвам, но реакция не последва. След 2-3 минути я вкарах в кепа и чувам възгласи на одобрение, и двамата от брега да ръкопляскат. Приближих се до тях да им покажа рибата - в кепа я премерих - точно 45см, с хубава окраска, здрава, фитирана риба...Младият дойде първи, извадих мухата от устата на рибата и му забих куката в ръкава - той се дръпна, но я извадих обратно с лекота - "куката е без контра, не се плаши"- му казвам. После ме разпитаваха що не с червеи , обясних им, че червеите са за пейзаните - никой не уважава риболов на пъстърва с червеи и те са забранени навсякъде по света. На младия като че ли му хареса мухарския риболов от това което видя, но стария остана по-дръпнат. Можех да им изнеса една лекция за мухарския риболов, за класовия му характер според както е разделен риболова от англичаните на coarse fishing /от английското coarse - със значения - груб, прост, обикновен, недодялан, просташки, за простoлюдието,за блюдото - така те наричат плувката,дъното,червеите и производните им/ и game fishing - от английското game със значение - игра, риболов за игра, забавление , както те наричат мухарския риболов. Вместо това, им казах, че мухата е спорт,а червеите са за децата, да се учат. Сетне реших за риболова to call it a day и се разделихме доволни - те че са видели нещо ново, a аз - от още един хубав ден на реката! Кой знае, старият може би няма да стане мухар, но младият определено получи импетус!

Пътуването с мухарка продължава!

октомври 2013, София

Александър Вулев
5х Републикански шампион
по риболов с изкуствена муха

към Статиикъм НАЧАЛО


foto foto
All rights reserved © 2011-2013 Alexander Vulev