Сезон 2020 - среда

Александър Вулев

В най-добрата част на сезона, поради наложените ограничения не можех да ходя където искам, а където беше възможно, но както се казва и лош ден на реката е по-добре от добър ден в прашливия град. На някои познати места растителността обрасна с такива темпове в последните все по-топли години, че се принудих да се откажа от 100% бамбуково мухарене през сезона и при един от риболовите използвах по-малоценна карбонова мухарка за да минимизирам евентуалните душевни гърчове причинени от възможни надирания при провиране през гъсталаците.

На карста водата е все по-малко за все по-дълги периоди, а избуялата водна растителност заема все повече място и отнема от кислорода нужен на рибата. Допреди години, по-студените зими и пълноводието успяваха изцяло да изчистят речното корито от прекомерна водна растителност, предимно ранункулос, рай за гамаруса, но все по-мекото зимно време и по-слабия зимно-пролетен отток , следвани от по-високи температури явно нарушиха този крехък баланс на екосистемата. Това дава негативно отражение върху активността на рибите и мухаренето. На моменти, при подходящи нива на водата и температурата, зарибени, униформени риби са достатъчно активни и вероятно по-чевръсти от местните /родени в реката/ при атакуване на мухите. Но даже някогашното постоянно присъствие на избягали от близкия рибарник американки е на режим on/off, когато баланса на хабитата е нарушен. Реката се е променила до неузнаваемост и като прибавим зарибените балканки в сметката, ако някога тук се хващаха средногодишно на всеки 20 американки по една балканка, /като изключвам моментите на отнесените тонове риба от рибарника/, то за последните години при моите риболови има почти паритет между уловените видове.

Пътуването с мухарка продължава!


Александър Вулев
5х Републикански шампион
по риболов с изкуствена муха /мухарски риболов/
foto

София, юли 2020


към Статиикъм НАЧАЛО


link
foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto
All rights reserved ©2011-2020 Alexander Vulev