Сезон 2021 - среда

Александър Вулев

С края на зимата и началото на пролетта очакванията в риболова с муха се повишават и наближава най-доброто време за пъстърва. Положителен факт след епичните зарибителни епопеи през последните години, е оживлението по по-долните течения на реките - Монтанска Огоста, Луковитска Панега и Кричимска Въча, които събират множеството риболовци, като по този начин оставят пъстървовите реки на сравнително по-голямо спокойствие. Тук се събират както мераклии за бързи успехи, така и по-опитни мухари, особено в случаи, когато по другите реки е още рано или условията са неблагоприятни за момента. Даже сухата муха преживява своите мигове на феноменален апогей, когато изглежда, че има някои дни, в които направо сякаш трябва да бъде забранена, и дори аз се изкуших да дизайнирам серия сухи мухи, която кръстих с напоителното название "Плаващата Стръв", като една от мухите от серията се отчете още на първите минути на вода с трофейна балканка - на една от снимките с прекрасно Харди от лепен бамбук, напуснало фабриката в Alnwick през далечната 1960та година.

На такива места срещам мухари, които не съм виждал с години и проблема за мен става, че прекарвам понякога повече време в социални контакти, отколкото в мухарене по реката, като повечето време топ местата за заети и се лови там, където присъствието на риболовци от всякакъв вид е по-малко. На моменти рибата е толкова активна, че предпочитам да сменя най-ефективните мухи с по-малко походящи за случая или направо с такива в експериментална фаза, за да е по-интересно, или пък се местя на по-малко перспективни участъци. А на другите диви пъстървови реки сезона също върви с пълна газ!

Пътуването с мухарка продължава!


Александър Вулев
5х Републикански шампион
по риболов с изкуствена муха /мухарски риболов/
foto

София, май 2021


към Статиикъм НАЧАЛО


link
foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto
All rights reserved ©2011-2021 Alexander Vulev