photo

flyfishing photo

flyfishing photo

Новини

*Защо реките не трябва да се зарибяват
с балканска /кафява/ пъстърва? /Виж тук/*Около 30 пъстървови реки в режим No kill риболов през 2018: /Списък на реките - тук / и тук*След като за пръв път в България през миналия сезон се регламентираха 2 пъстървови реки за No kill риболов, за 2014 броя на такива реки
се увеличава на вече цели 21 реки !! /Списък на реките - тук - стр.7 параграф II/*Американcкото cпиcание "Fly Fisherman" от Май 2012:
Stroft GTM - най-здравото влакно от щателен теcт за здравина при реален диаметър на 30 топ-влакна. /Още за теcта - тук/*33-то Световно първенство по мухарски риболов Норвегия 2013*2-ро Републиканско първенсто по муха и шнур 2005 - видео д-р Косьо Братанов

Чехите отново са No 1 и пак демонстрираха, че са най-добрата школа за последните поне 15 години! В индивидуалното Валерио Санти Амантини спечели 33-то Световно по муха в Норвегия тази година. Това е втората му индивидуална титла след домакинското за него първенство в Италия 2011, а миналата година в Португалия бе вицешампион индивидуално - силна серия за Амантини.

На Европейското в Словения 2006 имах привилегията да участвувам* в една група заедно с Валерио и още тогава бях впечатлен от лекотата и релаксирания му стил на мухарене, все едно не беше дошъл на някакво по-сериозно състезание, а да се забавлява! Помня как на първата официална тренировка на Сава ме попита защо не почвам да ловя /италианци и чехи не ловяха на тренировката, а само гледаха , защото обикновено тези водещи отбори идват поне една седмица преди състезанието и тогава тренират/. Още преди да му отговоря, той беше навлязъл в реката и след няколко опипващи подавания извади един 30см липан /това ми беше за пръв път наживо да видя миризливия досадник - липана - риба, която и до днес не харесвам/ докато наоколо повече от 25 минути никой друг не хващаше. Валерио го направи с такава лекота, че отстрани да изглежда лесно, пусна рибата обратно и прибра мухарката - повече не го видях да лови на тренировката.

Тогава в Словения 2006 Валерио не стана Европейски в индивидуалното само защото първия кръг не лови той, а негов колега - Андреа Адревено. От втория кръг докрая в нашата група за Италия ловеше Валерио като завърши 5ти в крайното индивидуално , въпреки че неучастието в първия кръг му утежни резултата с присъжданите по регламент 25+1 наказателни точки - все едно е бил последен с капо + още 1 наказателна точка! Още тогава ме впечатли с този резултат! Но другото , което ме впечатли бе умението му да общува с останалите и релаксирания му маниер на мухарене. Помня една обедна почивка между сесиите, седнали на една маса да се храним, португалеца Нуно Дуарте да говори за тактиката на състезанието, а Валерио и аз - слушаме. Направи ми впечатление, че дори да не изглежда особено съгласен със събеседника си, Шампиона много внимателно и любезно го изслушва без да спори.Понякога не е толкова важно да покажеш на другия, че знаеш по-добре!

-------------------------
*Участвувах като капитан на бългасркия национален отбор по муха и в качеството си на Републикански шампион по мухарски риболов отборно и индивидуално за предния сезон 2005, когато успяхме да сломим конкуренцията и 6 сезона подред мачкахме всички - Клуб Муха 94, Видри, Банско, Девин, Острието и др.
/Приятели ми казват,че някои от съперниците и досега тежко изживяват пораженията си и реват с пълно гърло в интернета като се присетят за нас. Чух, че броя на момчетата от Видрите участвували и загубили от нашия тим, са били достатъчни да напълнят цели три нови отбора - Хач-мач, Балканки и не помня какво още. Дегизирани зад имената на нови отбори, може би замазват спомена от загубата, но не е срамно да губиш от по-добрия! В спорта трябва да приемаш пораженията с финес, а не като някои у нас - споменавал съм ги и друг път. Аз съм бил и първи, и последен, и на състезание по муха това се е случвало на не един или на двама, дори на Световни шампиони като им погледнем класиранията през годините./

Александър Вулев
5х Републикански шампион по мухарски риболов

София, август 2013


На снимката: Словения 2006, Бохинското езеро -
моя милост като капитан на българския национален отбор по муха.
Фото:Станислав Мънков

flyfishing photo

Вулев ООД осн.1992
София 1784
Младост 1
ул.Н.Генадиев бл.49а,вход 1, офис 1
мобилен 0887 648723
e-mail:info@flyfishing-bg.comflyfishing photo
Нaмерете ни във Фейсбук flyfishing-bg.com

flyfishing photo
Нaмерете ни в Instagram flyfishing-bg.com

All rights reserved ©2011-2020 Alexander Vulev