Рекап 2017

Александър Вулев

Сезонът беше най-слабия, който помня от над 25 мухарски години насам. По най-големите международни мухарски форуми, не един и двама мухари базирани в UK или САЩ, споделяха за най-слаба година, по техен опит, от над 40 години, както по реки, така и по езера. По местните ни реки, повечето време го докарвах на бройка, но по-добрите пъстърви тотално се бяха покрили и с малки изключения бяха много голяма рядкост. Промяната в климата? Както и да му казваме, факт е, че повечето време след средата на активния сезон, при излетите ми, реките имаха много малко вода сравнено с нормалното, дори само отпреди 3-4 сезона в съшия период от годината. В такива условия мухаренето е тегаво, а рибите направо летаргични, дори рано сутрин и късно привечер. Основната активност е от по-дребни пъстърви, които нормално няма да са ми цел, освен за спорта, с фин такъм и #3 мухарка. Гледката на нива на водата като на снимките, за съжаление беше много по-честа през този сезон.

От няколко години идеята за DH или Switch, или #9/10 SH мухарски пръчки за някои от словенските реки се е загнездила в съзнанието ми, но с оглед на условията на преобладаващо ниски води, отлагам такъв вариант за по-добри времена, тъй като в България бих ги ползвал евентуално на езеро или на река за щука и распер, нещо което не ме кара да пърхам от ентусиазъм. В момента "модата" в мухарския риболов е да хващаш всякакви видове с мухарка, което навярно, собствено не е мухарски роболов в точния смисъл, но общата преобладаваща конвенция в момента е такава, аз обаче не се интересувам каква е модата на деня.

Помня как се шегувах по международни мухарски форуми с правилото за забрана на стримера и мухи /както нимфи, така и сухи,и мокри/ , в цветове, и размери, неотговарящи на наличните инсекти в славните chalkstreams на южна Англия, но по-близко до истината би било, че наистина, стриктно погледнато, ползването им, може би не е мухарски рибилов, а по-скоро риболов с мухарско оборудване и някакви изкуствени примамки, от същия клас или подобен, като воблери и блесни например, или силикона. Там обаче, /на приватните английски реки/ има смисъл от такива рестриктивни регулации, по причина на култивираното изобилие от риби, където ползването на по-широк кръг примамки прави риболова много по-лесен, нещо което /леснината/ не е присъщо на идеята на мухарския риболов, който се предполага да ползва най-прости такъми като техника /пръчки и макари/ и дори в най-първоначалният си вариант, споменаван още от римско време, относно мухаренето на древните македонци, /чиято империя е обхващала и нашите земи, като съм напълно убеден, че в нашите реки се е ловяла пъстърва с изкуствена муха отпреди повече от 2000 години, още преди прадедите ни да са дошли по тези земи/, а именно - само с пръчка и "шнур" равен на дължината й, /един вид dapping, по английски маниер/, като нека да споменем най-важната част, която най-вече дефинира възможното определение на мухарския риболов - това е наличието на изкуствената муха, тялото на която, според описанието на известния римски източник, е от вълнена прежда с привързани перца от птица. И да, шнурът е полезна придобивка от по-късни времена, издигнал сухата муха и мухаренето с леки нимфи/мокри мухи на принципно друго ниво като възможност, но не е бил необходим още от най-ранните мухарски опити, където шнур не се е ползвал. В международния мухарски форум стигнахме до конвенцията да му казваме /древно/ "македонския начин", на този маниер на мухарене без шнур, в Япония известен като тенкара, а естествено, европейската "тенкара" може да се практикува и с пръчка с мухарска макара! Твърде много имена за едно и също нещо?

Пътуването с мухарка продължава!


Александър Вулев
5х Републикански шампион
по мухарски риболов

София, декември 2017

към Статиикъм НАЧАЛО


foto foto
All rights reserved © 2017 Alexander Vulev