Рекап 2018

Александър Вулев

Като цяло беше добър сезон особено след валежите, въпреки че месец и половина в най-интерсената му част прекарах времето по реките малко като турист с мухарка - по-кратки преходи, само по брега, където може, докато отшуми една контузия от друг спорт. За сметка на това пък помухарих малко по-често от друг сезон с мухарки от лепен бамбук, за да компенсирам невъзможността да избирам места и позиции за риболов както искам. Тези мухарки са по-тежки от графитените, така че кастинга е винаги пестелив, без излишни движения, по-малко замятания, но по-съсредоточено.

Тази ситуация ми даде повод да се позаровя пак в детайлите около лепения бамбук и установявам , че по времето когато е бил основния материал за мухарки, мухарите особено тези в Обединеното Кралство изобщо не са се притеснявали от теглото като фактор, напротив за разлика от американците , които особено тачат дължините между 7 и 8 фута и минават на 9' най-често само ако ще ловят стийлхед или атлантическа сьомга, при англичаните най-често срещани в старите каталози са дължини от 8'6 до към 11 фута дори за суха муха. Ако мухарка от 9 фута със сходни чисто физически параметри примерно oт 6 1/4-7оz при американците се описва като steelhead action, на Острова се позиционирала като универсална мухарка medium dry fly/wet fly action. Дори "бащицата" на сухата муха от края на 19 век, небезизвестния Халфорд, /позволил си лукса да напише няколко мастити опуса по темата за сухата муха, така както той е виждал нещата без да се иинтересува особено от други мнения по въпроса/, в най-първите си трудове препоръчва мухарки за суха муха от лепен бамбук с дължини между 9 1/2 и 11 фута (!). Аз съм ловил и с 11, и с 11 1/2 макар и карбонови мухарки на суха муха, и мога да кажа , че усещането не е съвсем като за "деликатното изкуство на сухата муха"... При такива дължини на лепения бамбук по онова време теглото на една такава мухарка от 11 фута е някъде в порядъка на около 400г, мухарката на Халфорд от 1905г, която Харди правят за него на 9 1/2 е около 300г, подобрената версия през 1914г отново на 9 1/2 е вече "само" около 200г, на тоя фон понякога става малко смешно в днешно време като се почнат едни оплаквания ако една карбонова мухарка е да речем - не примерно 80г, ами да речем "цели" 90г например...

В Щатите обаче гледали по-вглъбено на мухарките от лепен бамбук и там се правят едни финни тунингования по тейпъра на мухарките без аналог. Доколко тези "финни настройки" имат съществено отражение върху реалния риболов не мога да кажа , тъй като тези мухарки не достигат до мен, ловил съм и съм поклащал,замятал, все предимно с английски мухарки от лепен бамбук последните 10 години, /изключая 1-2 Pezon-a/, на които американците са свикнали да гледат малко отвисоко, макар да не съм съвсем сигурен , че имат такова основание поне що се касае до употребата на мухарките в реален риболов. Ако съдя за американските мухарки от лепен бамбук по аналогия с мухарките им от графит, не съм много силно впечатлен от графитените американскте образци до които съм имал достъп, сравнено да речем с някои от графитите на Харди от 80-90те години, но за мухарките, макарите и всичко останало в мухарския риболов относно такъмите, говоренето за тези неща, както е казал класикът Skues, е eдинствено и само едно безкрайно упражнение на тема лични предпочитания.


Александър Вулев
5х Републикански шампион
по риболов с изкуствена муха

София, ноември 2018


към Статиикъм НАЧАЛО


link
foto foto foto foto
All rights reserved ©2011-2018 Alexander Vulev