Сезон 2020

Александър Вулев

За пръв път от повече от 18 години не започнах новия сезон на карстова река. Не ходих дори и през първите дни за да избегна обичайната навалица на откриването. Мекото време предразполагаше към добър мухарски риболов на един от станалите популярни през последните години тейлуотъри. Речна пъстърва /балканка, кафява пъстърва/ и дъгова пъстърва вземаха нимфи, имърджари и даже сухи мухи при топлото за сезона време, докато по планинските реки рибата сякаш още спи зимен сън. Някои от по-добрите екземпляри от тейлуотъра понякога се доближават в борбеността си и ми напомнят за расовите американки и марморати на Словения, която от 2006г насам посетих 11 пъти и мухарствах на 9 от идеалните словенски пъстървови реки.

Когато почне толкова здраво да се дърпа рибата си припомням, че за мен приоритет в мухарския риболов от най-ранните ми опити, винаги е билa идеята, да накарам пъстървата /или кефала в първите ми мухарски години/, да повярва в измамата и да вземе изкуствената муха, a борбата, ваденето на рибата остават на по-заден план. След години, гледайки The Lost World Of Mr.Hardy, установявам, че може би разбирането ми за приоритета в мухаренето не е далеч от истината и ако добре си спомням, имаше една такава сцена от филмче за мухарски риболов на 30-35 килограмови сьомги в Норвегия, в която Mr.Hardy реално мухарства само до момента, до който закача огромните сьомги, а след това остава хамалската, "мръсната" работа по ваденето им на слугата, като му дава спея си със закачената трофейна риба, та служителя да дърпа рибата, и да се поти той, докато самия Mr.Hardy се оттегля доволен от мухарския риболов, и се наслаждава на схватката от брега.

Тази година смятам да ловя през целия сезон само с мухарки от лепен бамбук. Ловя с лепен бамбук /split cane/ от 2009, но никога не съм ловил изключително и само с такива мухарки през цял един сезон, без да ползвам и карбоновите си мухарки. Засега статистиката е в полза на бамбука: за 11 сезона нямам счупен бамбук, а за 28 сезона на всеки 4,5 години чупя по една карбонова мухарка по всякакви възможни начини - включително удари с метална глава. Счупен бамбук се ремонтира от професионален, даже полупрофесионален майстор или се прави нова част дори мухарката да е на 100 години, карбоновите мухарки обаче, са един вид disposable goods, затова може би липсва същия емоционален attachment към тях, имат резервни части само докато модела е в обръщение, или докато има останали такива на склад. С бамбук съм малко по-внимателен, естетически превъзхожда карбона, а усещането не може да се дублира от никакъв друг материал, дори при сходен екшън на пръчките. Eдин бонус на бамбука, при риба на другия край на линията е, че поради малко по-голямото си тегло пръчката работи повече вместо мен, докато се поумори рибата, иначе трябва аз да напъвам повече с карбонова мухарка.

Друг момент, който установих още като прохождах с мухарка през 1992г е, че нямам афинитет към мухарка под 8'6, имах за кратко 7' и 8' футови, които ползвах за най-малките рекички, но ги продадох още преди 15-20 години, и в момента най-късите ми мухарки са 8'6. Ако изключим използването им за суха муха или за най-малки рекички, американската мода на късите 7', 7'6 бамбукови мухарки ми е абсолютно неразбираема и ми се струва неестествена, в Европа , съдейки от предлагането по каталозите през последните повече от 100 години, и също по времето, когато лепения бамбук е основния материал за добра мухарка, късите дължини са били по-скоро изключения, докато 9 фута и дори по-дълги са били нормата.

Един страничен ефект от ползването по-редовно на бамбукови мухарки е, че продадох безупречната JMC Triumph 10' #2/3 на един човек от Ирландия, а бързонавиващата, полуавтоматична макара на друг мухар от Англия, и вече от години почти не ловя с предназначената ми за мухарски състезания JMC Elite 11'6 #3/4, и двете отлични мухарки за бърз, ефективен риболов на малки и средно големи риби, /важно обстоятелство при мухарските състезания!/, а за някои от най-коравите феновете на бамбуковите мухарки, дори споменаването в един и същ текст на карбонови, "състезателни" мухарки редом с мухарките от лепен бамбук би прозвучало светотатствено!

Пътуването с мухарка продължава!


Александър Вулев
5х Републикански шампион
по риболов с изкуствена муха /мухарски риболов/

София, март 2020


към Статиикъм НАЧАЛО


link
foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto
All rights reserved ©2011-2020 Alexander Vulev