Сезон 2023 - начало

Александър Вулев

Необичайно меката зима стана причина за оесезаемо по-висока активност на рибите още рано-рано с началото на сезона, дори за реки, които в нормално време рибите са още в летаргия по това време на годината. Високите за сезона температури на въздуха и водата позволиха добър мухарски риболов в немалко реки, и имаше избор къде да се ходи, вместо само по обичайните места за началото на годината.

Все още февруари, но имах щастието да ловя на една от реките с единственият български мухар, който сам изработва мухарките си от лепен tonkin бамбук, по тейпъри на установени американски rod makers и за пореден път се убедих, че от 8 фута и по-малки мухарки, лепения бамбук е без съмнение No1 както за мен, така и за много други, като усещане, визия и удоволствие от мухаренето, особено за риболов на суха муха. В предишни разговори, водени повече на английски, отколкото на родния ни български, заради липсата на адекватна терминология в нашия език, можех да проследя, и визуално, и устно разказаната история на раждането на една мухарка от лепен бамбук - от момента на подбор на бамбуковите стръкове, цепенето на ръка, изработката и слепване на шестте страни, лакиране, окомплектоване на макародържача и връзване на водачите - до риболова с нея. Страхотно!

Мухаренето през следващите месеци набра скорост и като практикуващ соло по реките, и като придружител на гости, се реализираха някои изумителни като активност на рибата дни по някои реки. Има такива дни, в които всичко се случва като по поръчка и риболова изглежда толкова лесен, че започна ли да хващам много на често риби, предпочитам или да сменя мястото, или да сменя тактиката, мухите и да пробвам нещо ново, необичайно. Винаги ме е изумявал скорошния тренд да се броят риби все едно е състезание, всяка хваната риба да се снима, да се прихваща за геройска поза, да се описва преживяното като "размазах ги", "съсипах ги", "разпилях ги", и пр., както и трайният вече навик да се зарибява с изкуствени риби дори в натурален хабитат, за да може после да ловиш там "на сигурно", и позираш после на фото ...вследствие на което, всички хванати риби изглеждат по един и същ начин - като една и съща риба родена в рибарника и хваната по много пъти... Поглеждам си архива с пъстървови снимки и установявам, колко много различни и идивидуални изглеждат, като шарка, форма и големина, местните пъстърви /балканки/, хванати от мен през годините преди вредните за естествената пъстърва зарибителни напъни на някои псевдо природозащитници!

Пътуването с мухарка продължава!


Александър Вулев
5х Републикански шампион
по риболов с муха и шнур /мухарски риболов/
foto

София, май 2023


към Статиикъм НАЧАЛО


link
foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto
All rights reserved ©2023 Alexander Vulev