Словения 2006 и 2008

Александър Вулев

През 2006та Словения беше напълно непозната дестинация за мухарски риболов в България. Но след проведено Републиканско първенство по улов на пъстърва с муха и шнур, се излъчи национален отбор за участие на Европейско първенство по мухарски риболов в Словения 2006та, съставен от първите четирима мухари в индивидуалното класиране от републиканското първенсто - Александър Вулев /капитан и Републикански шампион индивидуално/, Георги Георгиев, Боян Ефремов, Николай Йовчев и Станислав Мънков.

След една седмица мухарене по прекрасните словенски реки - на трите участъка на Сава Бохинка, голямата Сава, Сава Долинка и Радовна, стана ясно, че Словения предлага първокласни условия и реки за мухарски риболов, и е световната дестинация за мухарене, която е най-близо до България ! В следващите години посетих още 10 пъти Словения за мухарене по 10 от най-добрите словенски реки като всеки път това преживяване бе празник за сетивата! През 2006 и 2008 хванах на мухата за пръв път липани, включително 45см черни липани, за съжаление на два пъти в два от излетите на три от реките, батериите на фотоапарата ми бяха умрели на реката, и нямах възможност веднага да ги заменя за да направя някакви снимки.

За пръв път видях някой да лови липан на муха по време на тренировката в Словения през 2006та, когато бъдещия двукратен Световен шампион по муха Валерио Амантини, който беше в моята група, влезе в реката специално заради мен да ми покаже как се лови липана, след като му казах, че никога не съм ловил липан, защото го нямаме в България, и той отвърна - можеш ли да ловиш пъстърва - ще ловиш и липан, и влезе специално заради мене в реката да ми покаже как лови липан, хващайки набързо два от едно място. В групите за това Европейско освен Валерио имаше още 4 или 5 бъдещи Световни шампиони по муха излъчени през следващите 15 години.

Словения беше дотолкова обзела въображението ми, че правех планове отново да идвам и ловя там възможно най-скоро. На следващата година 2007, мухарих и на 2 реки в Чехия, но през 2008 бях отново в Словения и уцелих прекрасни условия за мухарене през последната седмица на март - много риби, основно американки, липани и редки балканки. Повече на световно или европейско първенство по муха не взех участие,въпреки че се класирах неизменно всяка година при мое участие 4 пъти в национален отбор по муха, но предпочетохме вместо да си даваме от личните средства за международни състезания, да си харчим парите в следващите години наред за хубави семейни почивки в Словения, и аз да си ловя там соло за удоволствие, това бяха едни наистина добре похачрени пари!

Пътуването с мухарка продължава!


Александър Вулев
5х Републикански шампион
по риболов с изкуствена муха /мухарски риболов/


София, 2006-2022


към Статиикъм НАЧАЛО


link
foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto
All rights reserved © Alexander Vulev