Словения 2014

Александър Вулев

Този сезон отчетох седмата си визита по вълшебните словенски реки след 2006 /по време на Европейското по мухарски риболов в Словения 2006, където участвувах като републикански шампион и капитан на българския отбор по мухарски риболов/. Бях на прага да се откажа , защото +1200км с кола само в едната посока не са пренебрежимо малко,особено ако метеорологичната прогноза за региона според български,словенски и американски сайтове за целия планиран период гласи 3х непрекъснато дъжд, мълнии и гръмотевици !! Накрая тръгнах без никаква нагласа и с пълното съзнание ,че много е вероятно риболов да не се състои изобщо заради времето - не се плаша от дъжд, но мълниите и гръмотевиците не са никак за подценяване.Единствената малка утеха и надежда имах заради факта, че последните 3 сезона метеоролозите не могат да познаят точно времето и много често има големи разминавания - явно климатичните условия се менят толкова динамично, че и професионалистите не успяват да дадат точни прогнози. За мой късмет се случи точно това - обратното на прогнозираното - времето беше много подходящо за риболов! Изненада ме само нивото на водата - висока и бистра на една река, висока и оцветена на друга - никога не бях виждал толкова вода по тези реки по това време на годината в Словения!

Очакванията ми рязко се повишиха с това и настроението ми. Имах особено добри спомени от мухарене във висока вода , но не по това време на сезона, когато много от нимфите вече са излюпени и като цяло количеството им на разположение на рибите намалява,а обичайно водата е най-ниска. Докато приготвях мухарката видях 3-4 мухари да ловят, единият извади 2-3 неголеми плевелни риби /липан/ и една добра към 55см дъгова пъстърва. Отстрани изглеждаше лесно, денят сякаш обещаваше много риби! Още на първото подаване извадих една добре украсена 30см балканка и очакванията ми се удвоиха! Последваха 2 неголеми американки от не особено перспективни места и вече мислех, че ще има много яко скубане, когато точно на първите по-добри места работата се закучи/познавам добре този участък от реката - 8км които съм облавял сравнително подробно 5-6 пъти прeдишните години/. Словенските реки макар някои да са зарибявани на моменти здраво, представляват микс от зарибени риби и местни риби, и могат да бъдат доста трудни, защото са диви реки, с много силно течение и като прибавите към тези условия забраната за ползване на тежести, плувки /индикатори/ и че се ползва само една муха, възможностите за мухарене се стесняват значително, независимо , че рибата е в относително изобилие.

След като стана ясно, че риболова се очертава съвсем не да е лесен , се наложи да поработя по-здраво. Обичайните тактики се проваляха , любимите мухи - стандартни и по-нестандартни не намираха добър прием,докато след може би час и половина суша (!) /като не броим някоя и друга неголяма риба/, уцелих работеща комбинация и почнах отново да вадя пъстърви макар и не на често. До към края на деня понадърпах риби - най-добрата извадена - към 65см дъгова и след още две борбени 40-42см американки, скъсах добре закачена дъгова към 70см, която успях да докарам до повърхността да глътне малко въздух преди да замине с мухата в уста.Както се казва - нищо ново под слънцето - като си вадил дълго време една голяма риба,после със същия типет още силни борбени риби - монтажа се сменя ако искаш да извадиш следваща голяма риба, но явно към тоя момент на деня вече бях предоволен и не обръщах внимание на такава подробност! За кратко дори загубих самоуважение и минах на суха муха за плевелни риби /липан/ за да оформя Големия Шлем - балканка, американка, и миризливеца липан! Два липана хванах набързо без да искам и на нимфа - в краката си, докато си оправях възелчета по линията.

На друга река нивото и цвета изглеждаха толкова обещаващо, че нямаше как да сбъркам - очакаваше ме хубав, релаксиращ риболов - и така и стана! Въпреки това, не беше лесно да се открият рибите и не бяха много активни, имаше периоди на затишие и трябваше да поработя за успеха. Големият Шлем - балканка,мармората,американка дойде сравнително рано през деня, но мухаренето по тази река и по-точно в този участък, по който ловях за пръв път имаше свои особености, които трябваше да открия и да се съобразя с тях.За моя изненада този ден не срещнах никакъв мухар по реката и цялата тая благодат бе на мое разположение. Заситен и задоволен от мухаренето и природата наоколо даже спрях да ловя преди края на деня в най-подходящото време за мухарене и предпочетох да огледам терена и да видя повече от реката за да преценя за друг път какви са наличните варианти.

Пътуването с мухарка продължава!


Александър Вулев
5х Републикански шампион
по мухарски риболов

София, август 2014

към Статиикъм НАЧАЛО


foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto
All rights reserved © 2014 Alexander Vulev