Словения 2015

Александър Вулев

След дългото планиране априлското рандеву по словенските реки се отложи заради валежите , но през май "разпечатах" още една от премиер реките там и списъка от реки на които отчетох присъствие набъбна на 8 - Сава Долинка, Сава Бохинка, Сава,Радовна,Савиня, Требучица, Индрица, Соча.Набелязал съм още 3 интересни реки за някои следващи посещения. Не бях мухарил в Словения през май, както и през април , досега излетите ми са били през март, юни,юли, август и септември. Тръгнах от България при добро ниво на реките, но при пристигане на реката заварих водата с цвят на разтопен шоколад. По-големите реки при обилни валежи може да се изтекат и за седмица, но тази която специално бях подбрал да пробвам не е от най-големите - приблизително равностойна на нашата Въча преди да я унищожат.

След два дни чакане на третия ден реката макар и не в най-добра форма ставаше за риболов. Платих си билета и видях на кочана с билетите, че последен е ловил преди пет дни някакъв американец ,но точно излизах и се стовари една мощна група от швейцарски мухари 7-8 човека.Според колите и имената на фирмите им бяха по-скоро герои на работническата класа /за които Словения е евтина сравнено с подобна река в Швейцария/, отколкото богати швейцарски банкери натрупали състояние благодарение на безценните си умения да пазят банковата тайна докато щракат с пръсти:) . Помислих че може да се надбягваме за места по реката, но после устанавих, че са лежерни типове и не се движат много-много по трасето с изключение на по-млада двойка младеж и девойка, които по-късно бързаха пред мен нагоре по реката.

Мухаренето потръгна добре - още на второто добро място/след краткотрайно време прекарано в установяване на правилната за момента муха/ треснах 2 броя 40-45см американки, после няколко по-малки. Почнах да облавям дълъг учасък , който другите или проспаха или не искаха по някаква причина да ловят /вероятно защото не бе много удобен за суха муха/. Рибите вземаха агресивно, но много често не уцелваха добре мухата, може би силното течение им пречеше и имах откачени риби. Извадих една добра балканка , може би към 38-40см и след нея най-добрата риба за деня 51см американка, която ме завъртя в пълен кръг, вероятно най-борбената пъстърва за размера си която съм вадил. Дотук всичко вървеше много добре, за около час и половина бях нацелил работеща схема, криех се да не ме гледат , че ловя добре,но не видях някой от тримата наоколо да извади риба. Повторих едно място , на което първоначално не хванах, но с по-лукава схема и много дълъг дрифт при повторното облавяне копнах трудна 30 см балканка, което ме зарадва.

Смених мястото и почнах да ловя почти гол след гол балканки, неголеми 25-30см имаше и откачени докато мястото пресъхна. Тръгнах на разузнаване по реката, спирах, ловех, пак спирах докато не се засякахме с младата двойка швейцарци. Тези двамата не поздравиха, което не ми се беше случвало в чужбина, после установих, че бързат за да ме изпреварят на едно добро място, но пропуснаха едно друго добро място.Погледах ги малко да не би като идват по-често тук на тази река да покажат нещо дето да не знам. Младежът що годе добре подмяташе и хвана 2 балканки 27-28см, докато девойката се мъчеше с координацията на кастинга си. Пуснах си мухата в действие и фанах една балканка към 33см и още няколко по-малки за една трета от времето за което швейцареца бе хванал две . Реших, че ми е прекалено лесно и спрях да ловя на това място. Остатъка от деня мина в разузнаване и тук там някоя уловена риба- балканки и американки. От осемте реки в Словения, които съм ловил тази определено държеше най-много балканки, но американките бяха много по-борбени при еднакъв размер.

Най-успешната муха беше утвърден дизайн , но в комбинация от цветове , синтетични и естествени материали каквато за пръв път използвах. Определено ще я пробвам и по българските реки!

Тъй като това беше един по-отдалечен селски район ни се случи нещо , което никога не се беше случвало нито в по-туристическите места в Словения , нито в някоя друга страна в Европа, а сме обикаляли доста ,от години ,още преди да влезе България в Евросъюза. Последият ден на излизане от селото, след като бяхме гости в най-личния хотел в района, ни застигна полицейска кола. Двойка местни селяни облечени в полицейски униформи - по-млади мъж и жена ни отбиха от пътя и на сносен английски ни обясниха, че имали сигнал от друг местен за "...българи с последен модел VW Passat" ... Трябвало да ни проверят , защото наскоро други българи направили "много лоши неща" на местните в селото... Разбирах ,че интереса определено е към колата,защото в селото със сигурност нямаше бентлита, затова казах на униформения, че истинската ми рибарска кола е в момента на +15 години, но става за кратки 200-300км пътувания и сме тръгнали с друга.Ако някой от България ходи в по-селските райони на Словения, да се знае, че нямат добро мнение за българите там. Но все пак това беше един по-отдалечен район, в по-туристическите места това не се е случвало, даже там съм чувал местните да се оплакват често от италианци.

Пътуването с мухарка продължава!


Александър Вулев
5х Републикански шампион
по мухарски риболов

София, май 2015

към Статиикъм НАЧАЛО


foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto foto
All rights reserved © 2015 Alexander Vulev