Hatch*

Александър Вулев“Който казва ,че мухарския риболов е хоби, все едно казва ,че мозъчната хирургия е работа” /Пол Шулари/

Hatch *-или люпенето на насекоми е вълшебен и многообещаващ момент за всеки мухар. През май този процес е интензивен за множество най-важни за храненето на пъстървата насекоми -еднодневки,ручейници. Тогава риболова с муха може да бъде забележителен особено ако знаете приблизителния график на люпене за отделните реки. Рибата става по -активна и същевременно селективна като често привиква към преобладаващия вид храна. Предполага се, че е настъпил момента за ползване на по-точни имитации съответстващи на люпенето. Така е според много от matching the hatch стратегиите развити до крайност в близкото минало от някои американци.Други намират за приложим и обратния подход- unmatching the hatch стратегии , при които се счита ,че често при интензивно люпене е по-добре да прилъжем рибата с нещо съвсем различно,вместо с точната имитация , която да е просто петдесет и първата бройка,лесно подмината от пъстървата сред множеството от да речем петдесет налични в момента живи образци. И двата подхода имат място,защото пъстървата е опортюнистична в хранителните си навици и не се подчинява задължително и на наи-добрите ни теории. Точно за това няма място за рутина и ако някои реши веднъж ,че всичко му е ясно-той е приключил като мухар. Третата ситуация ,която е и най-срещана е no hatch to match-или няма никакво люпене, с което да се съобразим за да ни даде и най-малка индикация за храненето на рибата. Тогава единственото, което ни остава е да ровим по дъното,да обръщаме камъните, да изтръскаме дърветата и храстите,да прегледаме растителността по брега за да открием наличните видове насекоми,потенциална храна за рибата в момента, и да изберем подходящата муха – точна имитация или импресионистичен атрактор. Освен от базовите си нужди-храна и укритие, в поведението си пъстървата се ръководи и от призната склонност към агресия и териториалност , а може би и любопитство, иначе защо ще атакува мухи-атрактори, които не имитират нищо,като някои стримери да речем или някои сухи мухи. Те ловят риби , защото тук селективността не играе роля,не е основен фактор. Много мухи ловят в бързата вода,защото тя намалява шансовете пъстървата да има времето да разпознае измамата ,но са посредствени в по-бавни води,когато рибата разполага с много време да разгледа добре мухата и да я откаже,забелязвайки нещо нередно. На бавната вода лъсват всички недостатъци –и на мухата ,и на нашата презентация-как подаваме мухата за да я атакува рибата.

През май заради люпенето вече с нетърпение очаквам всеки следващ риболов. Поради дъжда продължаващ с дни, единствен избор е карстова река, която валежите по-трудно замътват. Пристигам по пладне и установявам че съм сам в много посещаван участък на реката. Дъждът вали, но люпенето на еднодневки Baetis и може би Ephemerella ignita се усилва. Виждам на някои места да се вдигат риби – реката оживя,но рибите са малки , изглеждат ми само маломерни. Не спирам за да мятам – такъма ми е с нимфи и ще го разваля за суха муха само ако видя по-голяма риба. При такова люпене –трябва да се вдигнат и по-едри риби ако ги има! Най-после на 20 метра надолу по течението виждам добра риба –може би половинка кило да скача на повърхността- имам късмет! Връщам се с мъка залитайки в калта по брега и се скривам зад храст. Рибата продължава да скача само на три метра от мен събирайки насекоми.Дори мога да я стигна само с върха на мухарката- 11 фута шести клас- не е точно пръчка за суха муха ,но бях решил предварително, че ще ловя само на нимфи.За пет минути свалям нимфите, вързвам повод за суха муха.

Решавам да експериментирам-рибата изглежда достатъчно ентусиазирано се храни за момента. Няколко пъти подавам големи атрактори – Stimulator на Рандал Кауфман, после Grey Wulff и Double Wing, но без резултат. Рибата продължава да се вдига. В един момент реших, че е балканка,но после мернах виолетовото по тялото – дъгова пъстърва . Всички американки в тази река в някакъв момент са избягали от близкия развъдник, но попаднали в реката се научават да се хранят като дивите риби – с каквото има.Слагам стандартна BWO на кука 14 ,което е най-близко съответствие като силует,цвят и размер на люпещите се еднодневки – след няколко минавания отново няма резултат. За последно се решавам на Royall Wulff на кука 14. Рибата го взе със скок още при първото подаване. Защо не взе точната имитация , а атрактора – не знам,защо не взе Grey Wulff на кука 10 ,а кралската версия – може би защото точния размер беше единствената връзка с реалността – размера на люпещите се еднодневки.Както казва Лафонтен – и в атрактора трябва да има нещо от действителността ,както и в имитацията нещо атрактивно -изглежда в точната ми имитация нямаше нишо, което да стимулира допълнително рибата и да я накара да предпочете моята измама пред живото насекомо. Въпреки дъжда изникнаха още двама души ловящи на стръв и един с воблери, но нямаха улов. Аз също не хванах нищо повече. Дали една риба е провал? Не и на тази река. В мухарския риболов няма провали – всеки излет е урок и подготовка за нови вълнуващи моменти. Още следващите излети го потвърдиха.Единият ден на друга река в ситуация no hatch to match единствената муха ,която ловеше беше Hare’Ear нимфа. Само седмица след това на същия участък на реката сред изобилието от люпещи се ручейници ,пърхащи с крила,завиращи се във врата ми,в лицето ,в носа ,правилната муха беше само Deep Sparkle Pupа- всички уловени и две откачени риби бяха на нея,докато на Заешкото ухо нямаше и една малка рибка.

Неотдавна на живо във форума на известен американски мухарски сайт се водеше оживена дискусия . Ханс Вайнлеман – популярен в Европа връзвач на мухи, твърдеше , че за него теорията на Лафонтен за пупата не е убедителна,макар че нито той, нито някоий друг участник не оспори ефективността на мухата. Включи се и Ралф Кътър- приятел и риболовен партньор на Гари. Ралф просто покани Ханс да доиде с него още тази пролет на реката в парка Йелоустоун като си носи акваланга за да проверят теорията в действителни условия-под вода. Не знам как е постъпил постъпил Ханс,аз също намирам известна неяснота в изложението на Гари за пупата, но това не ме безпокои- все още не съм открил по-добра муха,когато ручейника доминира люпенето на реката.


сп.Лов и риболов,юни 2005Александър Вулев
5х Републикански шампион
по риболов с изкуствена муха

към Статиикъм НАЧАЛО


flyfishing photo flyfishing photo picture of fish flyfishing photo
All rights reserved ©2011-2012 Alexander Vulev